Är golvet rejält smutsigt eller dammigt? Då är det på tiden att skura golvet. Det kan ske på flera olika sätt främst beroende på ytan som ska skuras samt mängden av smuts.
1. Micromoppen för mindre ytor
Ha gärna en så kallad micromopp lättillgänglig. Den kan tas fram vid mindre fläckar och användas utan att stora skurhinkar, skurmaskiner eller annat behöver dras fram. En micromopp får plats i ett städskåp, bakom en dörr eller hängandes på en krok vid sop och sopskyffel.
2. Är skurmaskin ett alternativ?
Det är få privatpersoner som har en skurmaskin i hemmet. Även om de inte är större än en stor dammsugare så är det moppen och skurhinken som regerar. Framförallt handlar det om inköpspris, hur ofta man skulle använda den och att ytorna är relativt begränsade.
För föreningar, organisationer och företag kan däremot skurmaskinen vara ett tydligt alternativ. Är det lokaler som ska rengöras fyller dessa maskiner en stor funktion. Det går snabbare att göra rent och det blir även betydligt renare än med mopp och skurhink.
3. Välj rätt rengöringsmedel
Vilket rengöringsmedel du ska använda för att göra rent golvet beror helt på vilket golv det är – dvs. dess material. Dessutom kan det skilja mellan trägolv och trägolv. Detta både beroende på vilket slags trä det är och hur det är behandlat. Ett exempel är att diskmedel aldrig ska användas när laminatgolv ska rengöras.
4. Skura – men våtlägg inte
Ett klassiskt fel är att ha en allt för blöt trasa eller mopp. Det kan kännas som att man gör rent mer eftersom det blir blött men resultatet blir inte bättre. Golven blir oftast bäst om de skuras med lätt fuktad trasa eller mopp.
Ska man ha rengöringsmedel är det framförallt neutrala medel (PH 7 ) som bör användas. Alternativt medel som är specifikt anpassade för de golv man ska göra rent. Känner du dig osäker så prata med en återförsäljare av golv.
5. Skrubba inte – använd rätt medel
Vid svårare fläckar är det lätt att börja skrubba. Men risken är att fläcken snarare sprids och fastnar ännu tydligare i golvet. Det är då bättre att använda en skurmaskin som med ånga kan ”luckra upp” fläcken. Är det nagellack, färgspill eller liknande bör medel användas som löser upp detta. Aceton är exempelvis bra för att få bort nagellack.
6. Torr trasa eller skrapa efter
Efter att ett golv skurats finns en fördel att torka med en torr trasa. Detta för att få bort de ränder som annars lätt uppstår när vattnet torkat. Men det handlar även om att få upp all smuts. Detta kan även ske med en duschskrapa.
Skura golvet med en mopp, dra sedan skrapan över golven för att föra samman överbliven vätska. Du kommer då se att detta vatten innehåller en mängd smuts. Smuts som du, efter att ha rakat ihop vattnet, lätt kan ta bort med moppen. Testa sedan att göra samma sak efter en skurmaskin – skillnaden är stor. Ett test som visar skillnaden i kvalité mellan att moppa och använda maskin.
Andra inlägg
- Kontorsstädning Stockholm - tips och råd
- Bästa kontorsstädningen i Helsingborg - Effektiv och noggrann
- Fönsterputs är en underbar tjänst
- Rengöring och Inredning: Skapa en välkomnande entré och trapphus
- Renovera rören i villan i Stockholm enkelt med relining
- Dags för garagestädning i Stockholm
- Så avhjälper man bäst stopp i avlopp
- I Norrköping är de proffs på hemstädning
- Ibland behövs en städfirma i Nacka
- Städhjälp att få på Lidingö