Rengöring bubbelbadkar

Är ditt bubbelbadkar ofräscht?

Att fler och fler väljer att köpa och installera ett bubbelbadkar i sitt hem är både glädjande och förståeligt. Alla familjemedlemmar har nytta av det och där de vuxna får ett mindre spa i sitt eget hem så får de minsta en härlig plats att bada där man verkligen får plats att leka – under uppsikt förstås.

Det som dock många kan skriva under på är att ett bubbelbadkar väldigt lätt blir smutsigt och har man inte märkt det så bör man verkligen titta noggrant i sitt kar. Efter varje bad så samlas det smuts, det samlas tvålrester, hår och fett – saker som gör ett bubbelbadkar både äckligt och ohygieniskt och som innebär att man måste rengöra det. En städning som dock ter sig lite annorlunda mot hur en städning i ett vanligt badkar ser ut.

Rengör ditt bubbelbadkar regelbundet

Hur rengör man då ett bubbelbadkar och förvandlar det till en plats för alla igen? Det hela är inte så svårt som många gör gällande och ett nyckelord att använda är regelbundenhet. Det vill säga; gör det till en vana att rengöra ditt bubbelbadkar och du kommer att slippa det värsta jobbet. Vi tänkte rada upp några tips kring hur du får ett rent bubbelbadkar på nolltid – tips som ser ut enligt följande:

Nummer ett: Fyll ditt bubbelbadkar med varmt vatten och lägg i en tablett maskindiskmedel. Det finns speciella rengöringstabletter, men vår erfarenhet är att maskindiskmedel fungera minst lika bra och till ett billigare pris. Slå på ditt bubbelbadkar och låt det gå i ungefär tjugo minuter. Det här rensar slangsystemet och gör det fritt från bakterier och smuts. Spola med kallt vatten efteråt.

Nummer två: Rengör för hand. Här kan du med lätthet använda dig av det gamla husmorsknepet i form av Ättika. Fyll en sprayflaska med vatten och ättika 24% och spruta denna blandning i karet. Låt det sjunka in och verka innan du torkar av med en trasa. Då detta är gjort så kan du ta en tandborste och gnugga ordentligt kring ventilerna där det brukar samlas väldigt mycket smuts och fett.

Nummer tre: Köp en speciell rörrengöring. Ditt bubbelbadkar kommer även vid regelbunden rengöring må bra av att rören tas om hand. Här måste vi säga att medlet du väljer också avgörs av vilket typ av bubbelbadkar du har och att du därför måste höra med en återförsäljare om vilket som passar bäst för just ditt bubbelbadkar. Det här är något som du bör göra kvartalsvis och ett bra tecken på att rörrengöring är i anstående är att du provkör systemet i klart vatten. Kommer det svart smuts (fett och hudavlagringar) så är det en indikation på att det börjar bli dags.

Nummer fyra: Ta hjälp. Om det handlar om ett extremt smutsigt bubbelbadkar så kan det vara svårt att motivera sig själv att hugga in och sätta igång med rengöringen. Där kan man med fördel anlita de som har kunskapen, erfarenheten och verktygen för att genomföra ett extraordinärt arbete: en städfirma. Idag så är priset för professionell hjälp klart överkomlig. Detta då man som privatperson kan använda sitt Rut-avdrag och genom detta dra av halva kostnaden för arbetet. Genom att ta hjälp av en städfirma så får du en väldigt bra grund att stå på gällande framtida rengöring, som du kan sköta själv.

Genom att följa dessa tips så törs vi lova att du kommer att få ett väldigt fräscht bubbelbadkar och här kan vi inte nog poängtera följande: Gör det till en vana att rengöra och försök gärna att göra så efter varje bad. Att ha en flaska med ättika och vatten stående i anslutning till ditt badkar kommer att spara dig en massa bekymmer och ge dig ett ständigt skinande bubbelbadkar.

Se upp för sjukdomar!

Vi har ökat vår komfort i de svenska hemmen. Fler väljer att göra om badrummen och skaffa sig ytterligare extravaganser som exempelvis en pool, badtunna eller bubbelbadkar inom- och utomhus. Har man plats och pengar så är det ingen dum idé. En pool, en badtunna eller ett bubbelbadkar kan definitivt öka den egna livskvaliteten och addera det där lilla extra i tillvaron. Dessutom så har samtliga dessa element en förmåga att ge harmoni - något som vi verkligen behöver i vårt uppskruvade tidsvarv.

Det man däremot måste vara medveten om är att hygienen är den enskilt viktigaste frågan i detta. Man måste sköta om bubbelbadkaret, poolen och/eller badtunnan för att förhindra sjukdomar. Den senare - badtunnan - har till och med gett namn åt en sjukdom: badtunnesjukan. Den innebär att man drabbas av en bakterie som finns i färskvatten och i jord. Den trivs extra bra i vatten och om man bär åtsittande badkläder. De vanliga symtomen är klåda och större utslag över hela kroppen - men man ser även att feber, hosta och illamående förekommer.

Detta gör att skötseln blir extra viktigt. Som ägare har man ett ansvar i att se till att ph-värde och klorhalt ligger på rimliga nivåer; man ska även se till att rengöra tunnan samt fylla på med rent vatten efter varje användning. Vatten som ser rent ut behöver nödvändigtvis inte vara det. Med en pool, en badtunna eller ett bubbelbadkar utomhus kommer också ett stort ansvar. Se till att ta det.