Rengöring dusch

Uppdaterad: 10 september 2020

Några tips för hur du rengör din dusch

Duschen. Området i huset där vi sköter vår dagliga hygien och som av den anledningen är väldigt välanvänd och därför måste hållas väldigt ren. Det är nämligen så att duschen i många fall ser väldigt oinbjudande ut och paradoxalt nog blir något som man gruvar sig för att gå in i. Det samlas fett, det samlas kalk, det samlar hårrester, schampo- och balsam ger fläckar på kaklet och på duschglaset och avloppet korkar igen med jämna mellanrum. Kort sagt; en dusch måste rengöras och den måste göras ren ofta sett till hur mycket vi använder den.

Det här behöver inte vara synonymt med någon större ansträngning. Det finns nämligen några enkla knep som kan förvandla även den smutsigaste av duschar till en inbjudande och fräsch plats igen och vi tänkte rada upp några av de tips som kan underlätta i din vardag. Vi tar det uppifrån och ner!

Rengöring av dusch

Munstycket

Ta en sprayflaska och fyll den med 24% ättika och ljummet vatten (det här kommer att fungera även vid andra områden i duschen) och spruta på munstycket. Låt detta verka i några minuter och torka av med luddfritt papper. Har det fastnat fett och smuts i springor och i mellanrum på ditt munstycke så kan du använda exempelvis bomullstops och/eller en tandborste för att komma åt.

Kaklet

Samma princip här; längs kaklet kommer det att samlas massa smuts, det kommer att bli kalkavlagringar och det kommer att kunna vara mögel i fogarna. Ättika hjälper! Spraya blandningen av ättika och vatten och använd en skurborste – var lite försiktig vid fogarna – för att gnugga rent. Längs fogarna kan du använda en mjukare tandborste istället.

Fogarna

Om det inte fungerar med en tandborste så kan det vara läge att prova någonting annat. Fogarna är känsliga sett till att det hela tiden syns om de blir smutsiga. Dessutom så har mögel en tendens att bildas och ju längre detta sitter, desto svårare blir det att få rent. Om ättika inte fungerar så kan ett starkare, mer specialiserat rengöringsmedel sköta jobbet. Sådana - speciella fogrengöringsmedel - hittar du i färgbutiker och i en bygghandel modell större. Tänk på att följa de rekommendationer som finns: de är starka och ingenting som man vill andas in för länge eller få på huden. Ett bonustips om du inte lyckas få bort all smuts från fogarna (vilket är långt ifrån omöjligt) är att använda fogpenna. En sådan appliceras direkt på fogarna och går att få i kulörer som svart, vitt och grått. Ett enkelt sätt att fräscha upp hela duschen med!

Glaset

Vågar vi säga vad som fungerar mot kalk? Ättika. Spruta på, gnugga ut med en trasa och använd en fönsterraka för att dra av. Det här kommer även att ta bort en del av den imma som är vanlig vid en varmare dusch. Tipset här är att du gör det till en vana att använda fönsterrakan och att du har en sådan i anslutning till din duschkabin. Dra av glaset från vatten efter varje duschtillfälle och du kommer att få ett fräscht glas under en längre tid. Om du upplever att duschkabinen och speglar inne i badrummet tenderar att imma igen efter varje dusch så kan du prova raklödder. Gnugga raklödder över hela ytan och torka av med en torr handduk efteråt. Nästa gång du duschar - oavsett hetta - så kommer ingen imma synas. Gör detta med en intervall om ungefär var tredje vecka.

Avloppet

Vid mindre stopp i avloppet så kan du blanda bakpulver – en fjärdedel – och 50 milliliter vinäger i en kastrull med kokande vatten. Häll sedan försiktigt detta i avloppet – se upp för stänk! – och inom kort så kommer vattnet att ha ett normalt flöde igen. Skulle inte det fungera så är det dags att ta tjuren vid hornen och rensa avloppet för hand. Var noggrann i samband med detta och använd handskar. Se till att du verkligen får bort allt hår, alla tvålrester och all annan smuts som fastnat. Det är inte något roligt jobb, men det är absolut nödvändigt att rensa ur avloppet med jämna mellanrum. Om inte så riskerar faktiskt stammarna att ta skada och det kan i sin tur leda till större problem än att det bara blir stopp eller sämre flöde i samband med att du duschar. Vid behov - ta hjälp av en rörmokare. Upplever du att det rinner undan dåligt trots att du nyligen rensat avloppet så indikerar detta på att det finns andra problem. Idag kan rörmokare kontrollera detta effektivt via exempelvis en rörinspektion som sker med hjälp av slangar där kameror är fästa i ena änden. Det kontrollen kan spara dig pengar!

Slutligen här. Det som verkligen avgör hur din duschkabin ser ut är hur regelbundet du städar den. Se till att förebygga kalk, mögel och avlagringar genom att städa lite oftare. Det tar inte så lång tid och du kommer att slippa de värsta genomgångarna.

Överväg professionell hjälp

Ett tips är att ta professionell hjälp. Har du en extremt smutsig dusch så kan du med fördel ge dig en bra grund att stå på genom att anlita en städfirma. De har verktygen och kunskapen för att förvandla duschen till en plats man vill vistas i - och hålla ren i framtiden. Idag behöver det inte vara så dyrt. Har du möjlighet att använda ditt Rut-avdrag så kan du dra av 50% av den totala arbetskostnaden då hemstädning räknas som en hushållsnära tjänst. De flesta städföretag är flexibla och anpassar sig efter kundens behov. Vill du att de ska fokusera enbart på duschen så är det säkerligen ingen omöjlighet.

Mycket handlar om vanor och rutiner. Ha en fönsterraka och en sprayflaska med ättika i anslutning och se till att använda dessa med jämna mellanrum. Det kommer att spara dig kraft och det kommer att ge dig en dusch som du längtar efter att få ställa dig i efter en hård dag på jobbet. Vem vill egentligen bli ren i en dusch som är smutsig?