Rengöring dusch

Några tips för hur du rengör din dusch

Duschen. Området i huset där vi sköter vår dagliga hygien och som av den anledningen är väldigt välanvänd och därför måste hållas väldigt ren. Det är nämligen så att duschen i många fall ser väldigt oinbjudande ut och paradoxalt nog blir något som man gruvar sig för att gå in i. Det samlas fett, det samlas kalk, det samlar hårrester, schampo- och balsam ger fläckar på kaklet och på duschglaset och avloppet korkar igen med jämna mellanrum. Kort sagt; en dusch måste rengöras och den måste göras ren ofta sett till hur mycket vi använder den.

Det här behöver inte vara synonymt med någon större ansträngning. Det finns nämligen några enkla knep som kan förvandla även den smutsigaste av duschar till en inbjudande och fräsch plats igen och vi tänkte rada upp några av de tips som kan underlätta i din vardag. Vi tar det uppifrån och ner!

Rengöring av dusch

Munstycket

Ta en sprayflaska och fyll den med 24% ättika och ljummet vatten (det här kommer att fungera även vid andra områden i duschen) och spruta på munstycket. Låt detta verka i några minuter och torka av med luddfritt papper. Har det fastnat fett och smuts i springor och i mellanrum på ditt munstycke så kan du använda exempelvis bomullstops och/eller en tandborste för att komma åt.

Kaklet

Samma princip här; längs kaklet kommer det att samlas massa smuts, det kommer att bli kalkavlagringar och det kommer att kunna vara mögel i fogarna. Ättika hjälper! Spraya blandningen av ättika och vatten och använd en skurborste – var lite försiktig vid fogarna – för att gnugga rent. Längs fogarna kan du använda en mjukare tandborste istället.

Glaset

Vågar vi säga vad som fungerar mot kalk? Ättika. Spruta på, gnugga ut med en trasa och använd en fönsterraka för att dra av. Det här kommer även att ta bort en del av den imma som är vanlig vid en varmare dusch. Tipset här är att du gör det till en vana att använda fönsterrakan och att du har en sådan i anslutning till din duschkabin. Dra av glaset från vatten efter varje duschtillfälle och du kommer att få ett fräscht glas under en längre tid.

Avloppet

Vid mindre stopp i avloppet så kan du blanda bakpulver – en fjärdedel – och 50 milliliter vinäger i en kastrull med kokande vatten. Häll sedan försiktigt detta i avloppet – se upp för stänk! – och inom kort så kommer vattnet att ha ett normalt flöde igen. Skulle inte det fungera så är det dags att ta tjuren vid hornen och rensa avloppet för hand.

Slutligen här. Det som verkligen avgör hur din duschkabin ser ut är hur regelbundet du städar den. Se till att förebygga kalk, mögel och avlagringar genom att städa lite oftare. Det tar inte så lång tid och du kommer att slippa de värsta genomgångarna.

Ha en fönsterraka och en sprayflaska med ättika i anslutning och se till att använda dessa med jämna mellanrum. Det kommer att spara dig kraft och det kommer att ge dig en dusch som du längtar efter att få ställa dig i efter en hård dag på jobbet.