Rengöring kakel och fogar

Så får du rent kakel i ditt badrum

Behöver du hjälp av en städfirma kan vi rekommendera Städhuset (finns i Stockholm). 

Badrummet är det rum som de flesta av oss vill hålla i ett fräscht skick och tyvärr är det ofta lättare sagt än gjort. I ett badrum så blir det av förklarliga skäl varmt, det blir fuktigt och det blir instängt – något som leder till att exempelvis mögel trivs utmärkt där och speciellt så brukar angrepp synas på kaklet i allmänhet och kring fogarna i synnerhet.

Det finaste badrummet kan således blir väldigt fult och ofräscht sett till kaklet; något som dock inte – som många tror – behöver innebära en kostsam renovering. Nej, även kakel går att tvätta och få skinande rent igen och det enda som krävs här är en lite udda kombination av saker du dels hittar i ditt badrumsskåp och dels en produkt som du kommer att hitta i ditt skafferi.

Vilka ingår då i denna kombination? Ättika och en tandborste. Låt oss börja med ättikan och den ska vara 24 % och blandas med ljummet vatten. Ska du rengöra kaklet i ditt badrum så blandar du ättika och vatten i en sprayflaska, sprutar på och där du sedan gnuggar rent med hjälp av en diskborste.

Var beredd på att det kommer att krävas lite jobb och att du kommer att få addera mer ättika allt eftersom – men det kommer till slut att ge resultat. Fogarna är lite svårare att komma åt och därför kommer tandborsten in i bilden. Återigen; samma blandning av vatten, ättika och hårt jobb – men denna gång med en tandborste i handen och även de mest angripna fogarna kommer att bli rena och fräscha igen.

Dock; silikon och annat mjukt material är svårare att få rent och ibland så finns det inget annat val än att byta ut detta. Rådet här är att du tar hjälp om du skulle hamna i det läget; du vill inte göra fel och riskera att få en vattenskada på halsen.

Förebygg och tvätta kaklet regelbundet

Hemligheten bakom rent kakel och rena fogar är att underhålla dem regelbundet. Det går inte att fuska med detta i ett så känsligt rum som badrummet och gör man det så får man också räkna med att det kanske kommer en dag då en renovering blir nödvändig. Det handlar inte om något hårt jobb heller – ha en sprayflaska med ättika och vatten stående och spruta på med jämna mellanrum, skölj av med ljummet vatten och få därigenom ett riktigt fräscht badrum.

Kort sagt; duschar du eller tar ett bad – se till att göra det till en vana att spruta ättika och skölja av kring de områden där smuts, fett, kalk- och mögel brukar samlas.

Det är ett riktigt husmorstips som fungerar och som dessutom inte ger någon skada på miljön. Det är naturligtvis ytterligare en fördel och en anledning till att du inte behöver köpa dyra rengöringsmedel i affären. Ättika fungerar bättre, det är billigare och skonsammare för naturen.

rengöra kakel