Rengöring kakel och fogar

Uppdaterad: 10 september 2020

Så får du rent kakel i ditt badrum

Behöver du hjälp av en städfirma kan vi rekommendera Städhuset (finns i Stockholm). 

Badrummet är det rum som de flesta av oss vill hålla i ett fräscht skick och tyvärr är det ofta lättare sagt än gjort. I ett badrum så blir det av förklarliga skäl varmt, det blir fuktigt och det blir instängt – något som leder till att exempelvis mögel trivs utmärkt där och speciellt så brukar angrepp synas på kaklet i allmänhet och kring fogarna i synnerhet.

Det finaste badrummet kan således blir väldigt fult och ofräscht sett till kaklet; något som dock inte – som många tror – behöver innebära en kostsam renovering. Nej, även kakel går att tvätta och få skinande rent igen och det enda som krävs här är en lite udda kombination av saker du dels hittar i ditt badrumsskåp och dels en produkt som du kommer att hitta i ditt skafferi.

Vilka ingår då i denna kombination? Ättika och en tandborste. Låt oss börja med ättikan och den ska vara 24 % och blandas med ljummet vatten. Ska du rengöra kaklet i ditt badrum så blandar du ättika och vatten i en sprayflaska, sprutar på och där du sedan gnuggar rent med hjälp av en diskborste.

Var beredd på att det kommer att krävas lite jobb och att du kommer att få addera mer ättika allt eftersom – men det kommer till slut att ge resultat. Fogarna är lite svårare att komma åt och därför kommer tandborsten in i bilden. Återigen; samma blandning av vatten, ättika och hårt jobb – men denna gång med en tandborste i handen och även de mest angripna fogarna kommer att bli rena och fräscha igen.

Dock; silikon och annat mjukt material är svårare att få rent och ibland så finns det inget annat val än att byta ut detta. Rådet här är att du tar hjälp om du skulle hamna i det läget; du vill inte göra fel och riskera att få en vattenskada på halsen.

Förebygg och tvätta kaklet regelbundet

Hemligheten bakom rent kakel och rena fogar är att underhålla dem regelbundet. Det går inte att fuska med detta i ett så känsligt rum som badrummet och gör man det så får man också räkna med att det kanske kommer en dag då en renovering blir nödvändig. Det handlar inte om något hårt jobb heller – ha en sprayflaska med ättika och vatten stående och spruta på med jämna mellanrum, skölj av med ljummet vatten och få därigenom ett riktigt fräscht badrum.

Kort sagt; duschar du eller tar ett bad – se till att göra det till en vana att spruta ättika och skölja av kring de områden där smuts, fett, kalk- och mögel brukar samlas.

Det är ett riktigt husmorstips som fungerar och som dessutom inte ger någon skada på miljön. Det är naturligtvis ytterligare en fördel och en anledning till att du inte behöver köpa dyra rengöringsmedel i affären. Ättika fungerar bättre, det är billigare och skonsammare för naturen.

rengöra kakel 

Är det omöjligt att få bort missfärgningarna?

Vissa fogar är så pass hårt smutsade och så pass hårt angripna av kalk och mikrobiell påväxt att det inte fungerar med tipsen vi gått igenom ovan. Ättika fungerar bra i nio fall av tio - men i det tionde så krävs andra lösningar. Det första man kan prova är just ett starkare rengöringsmedel. I färg- och bygghandlar hittar du speciella medel som är framtagna enbart för rengöring av fogar.

Rådfråga personalen innan. Har du kvar en kakelplatta så ta gärna med den till affären. Om det handlar om en keramisk kakelplatta så vill du definitivt inte använda ett rengöringsmedel som är syrebaserat - detta riskerar nämligen att skada ytan på kaklet. Det är naturligtvis en väldigt trist konsekvens som kan tvinga dig till betydligt större - och mer kostsamma - åtgärder.

Tänk även på att läsa på gällande skyddsutrustning innan du börjar använda rengöringsmedlet - behöver du handskar, ansiktsmask, god ventilation och så vidare?. Många av de rengöringsmedel som säljs är så pass starka att man måste inte största möjliga försiktighet.

Ska jag byta ut fogarna mot nya?

Om det nu inte skulle fungera? Du har skrubbat - du har provat både ättika och ett starkare rengöringsmedel - men fogarna är fortfarande väldigt smutsiga. Vad finns det då för alternativ? I vissa fall så går det inte att få rent. Oavsett hur mycket man skrubbar, sprayar och anstränger sig så kommer smutsen inte att gå bort. Det behöver emellertid inte behöva betyda att fogarna ska skrapas bort och ersättas med nya sådana. Det alternativet finns naturligtvis också - men enligt oss så är det en åtgärd som är att anse som den absolut sista utvägen.

Att byta ut fogar är inte helt lätt och det kommer att kräva en hel del ansträngning för att få bort alla gamla sådana. Om du ändå skulle vilja göra just detta så är det en fördel om dina fogar är av silikon. Det är ett enklare material att få bort än vad vanliga kakelfogar är. Oavsett vilket dock: var beredd på en hel del slit!

Man kan räkna med att det tar ungefär tio minuter per platta om du använder en vanlig fogkratsare. Det ger en hint om hur många timmars jobb du har framför dig - det är bara att räkna på hur många plattor som finns i ditt badrum.

Måla om dina fogar istället

Vårt tips är istället att du fräschar upp dina fogar med ny färg. Idag finns det flertalet alternativ gällande fogfärg - både sett till kulör och sett till vilken typ av färg det handlar om. Det vanliga är att man väljer renodlad färg som appliceras med en pensel. Det är en beprövad - och effektiv - metod som fungerar bra. Det enda som kan störa och försvåra är att man målar på plattorna. Därför krävs det att man A) är stadig på handen och B) att man ser till att täcka för med tejp innan. Om man saknar talang för att måla - vilket är långt ifrån ovanligt - så finns det även idag ett annat alternativ i form av fogpennor. Dessa är enklare att hantera och ger ett bra resultat. Man kan välja mellan grått, vitt och svart kulör.

Rådet - oavsett om du använder en fogpenna eller en pensel och renodlad fogfärg - är att grått är enklast att hålla efter. Vitt blir snabbt smutsigt och där syns alla angrepp tydligare. Svart å sin sida fungerar bättre, men vit smuts kommer att framträda extremt tydligt. Grått ger dig mindre besvär och fungerar för de allra flesta kulörer. Oavsett vilken färg du har i ditt badrum så är grå fog något som kompletterar på ett bra sätt.

Kom ihåg att den nya färgen på fogen mår bäst av regelbundet underhåll. Se till att ha den där flaskan med ättika stående i duschen och gör det till en vana att spraya- och torka av efter varje dusch. Lycka till!