Rengöring badkar

Konsten att rengöra ett badkar

Badkaret utgör för många en vardaglig lyx där man efter en hård dag på jobbet kan finna lugn och få lite själslig rekreation genom ett hett bad. Dock så är badkaret även ett område som ofta är bortglömt då det kommer till städning och det är dessutom svårt att rengöra då man väl står inför det. Tilläggas här; varje bad lämnar efter sig smuts och ju längre tid som går – desto svårare blir det att få rent. Eller? Inte nödvändigtvis.

Rengöring av badkar

Vi har några enkla tips kring hur du på bästa sätt rengör ditt badkar och detta oavsett hur länge sedan det var sedan senast. Vi tänkte även passa på att slå ett slag för miljön och därför bortser vi primärt från starka rengöringsmedel och fokuserar istället på sådant som redan kan finnas i ditt hem och i sådana fall i ditt skafferi.

 • Ättika och ljummet vatten. Ättika – 24% - är något som snarare borde placeras i städskrubben än i skafferiet och detta av anledningen att det går att använda mot egentligen allt. Vid rengöring av ditt badkar så blandar du ättika och vatten i en sprayflaska, sprutar på och låter verka en stund, innan du torkar bort med en trasa. Det här rekommenderas efter varje bad – vill du slippa de ränder som ofta samlas i badkaret så räcker det med att spruta lite ättika och vatten för att komma till bukt med problemet. Ha en flaska stående vid ditt schampo. Ättika fungerar även utmärkt vid rengöring av klinkers och kakel och på samma sätt som vid badkaret så kan du med lätthet spruta på- och torka av med jämna mellanrum.
 • Grapefrukt och salt. För lite mer ingrodda fläckar och smuts så kan du dela en grapefrukt på mitten och strö över lite salt för att sedan gnugga på de mest utsatta områdena i ditt badkar. Det här fungerar även på kranen och på duschmunstycket.
 • Det svåra med att rengöra ett badkar är att komma åt överallt och inte minst gäller detta avloppet och en rensning av detta. För; det måste man göra – varje gång du badar så kommer tvålrester, hår, smuts och fett att täppa till avloppet och dels föra med sig stopp och dels även en dålig lukt. Prova här att spola med hett vatten, en-fjärdedelskopp med bakpulver och 50 ml vinäger – det brukar lösa upp även det värsta stoppet. Gör detta regelbundet och skulle det inte släppa så får du ta tjuren i hornen och frigöra proppen med dina händer. Ett tips: se till att rengöra med såpa och en skurborste efter detta.

Regelbunden rengöring är att föredra

Det bästa tipset vi kan ge gällande rengöring av badkaret är att man gör det ofta. Att ha en flaska med ättika stående i badrummet och göra det till en vana att använda denna efter varje bad är något som sparar in mycket besvär och som – framförallt – gör att badkaret alltid är snyggt, fräscht och skinande rent.

Rengöra badtunna

Så håller du din badtunna hygienisk

Fler och fler börjar upptäcka fördelarna som finns med att äga en badtunna. Att oavsett om det är plusgrader ute under en varm sommarkväll eller -20 grader en lördag i januari kunna sätta sig i en varm tunna, under bar himmel och verkligen njuta av livet är svårslaget.

Kvinna i badtunna

Men: hur är det med hygienen egentligen? Ja, gällande hygienen i en badtunna så kan man säga att den ställer höga krav på ägaren och på de som badar. Man kan säga att renligheten i en badtunna aldrig blir bättre än sin svagare länk – den som inte duschar innan kommer att smutsa ner 200 gånger mer än de personer som gör det innan. Det är alltså en god idé att ha en dusch i hyfsat nära anslutning till sin badtunna och se till att den används för att ta bort tvål, solkräm, hudlotion, smuts och olja från kropparna.

God personlig hygien är en förutsättning för att få bort bakterier och baciller från vattnet. Naturligtvis så rekommenderas även ett filtreringssystem av god kvalitet i detta också. Tillsammans med ett reningsverk så kommer din badtunna att hållas ren och fri från smuts, mineraler, alger(om du använder exempelvis sjö- eller havsvatten), jord och sand.

Rengör din badtunna

Personlig hygien, reningsverk och ett bra filtreringssystem är alltså prio ett – men om vi ser till hur du rengör din badtunna så kan vi ta det från grunden och rada upp momenten enligt följande:

 • Töm badtunnan från vatten.
 • Skölj med friskt vatten. Var försiktig med exempelvis en högtryckstvätt då strålen kan skada både trä och plast.
 • Töm även kaminen från vatten om du har en modell som kräver det.
 • Tallsåpa. Använd en skurborste och skrubba rent hela vägen i din badtunna. Glöm inte att skrubba under bänkarna också – där brukar mycket smuts samlas.

Så rengör du filtret

I och med att filtreringsystemet i din badtunna kommer att göra en stor del av arbetet med att erbjuda god hygien så finns det ett klart värde i att rengöra filtreringspatronerna med jämna mellanrum. Rekommenderas är att du gör detta efter var femte användning ungefär – det ökar livslängden på filtreringspatronen och sparar dig pengar i slutändan. Även ett till synes rent filter kan vara smutsigt.

 • Ta en hink med vatten och lägg i lite maskindiskmedel
 • Stoppa ner filtret och låt det ligga i tolv timmar.
 • Ta upp filtret och skölj det noggrant – utifrån och in och från sidorna.
 • Torktiden ska inte underskattas och vi rekommenderar att denna sker i minst två dagar. Således finns det ett värde i att ha dubbla uppsättningar av filter så att du kan varva mellan baden i din badtunna.