Sätt gemensamma regler efter skilsmässan

Beslutar man sig för att skiljas så handlar det första steget om att dela upp bohaget och att dela upp de ekonomiska tillgångarna lika. Det kan leda till konflikter – men i de flesta fall så kommer man överens och klarar att genomföra detta utan någon professionell hjälp. Efter det – ja, då kan man på varsitt håll börja leva det liv man vill utan att behöva ta hänsyn till sin forne partner.

Skiljer man sig och har gemensamma barn däremot, då finns en skillnad. Först och främst så behöver man inte göra någonting gällande vårdnaden. Ett gift par som skiljer sig kommer även fortsatt att ha gemensam vårdnad om sina barn. Det innebär att man fattar alla viktiga beslut tillsammans, att man sörjer för att ge barnen en stabil uppväxt – med ekonomisk trygghet, med mat på bordet, kläder, kärlek och allt annat som finns skrivet i FNs barnkonvention.

Man är, kort sagt, exakt den förälder man alltid varit, men med skillnaden att man numera kommer att vara ensam och där den andra föräldern bor i en annan bostad. Barnen har två hem istället för ett - men de ska ha samma förutsättningar i båda dessa.

Olika rutiner och regler kan leda till en vårdnadstvist

Konflikter kring detta är inte ovanliga. Ibland kan det börja i en liten skala för att sedan eskalera och kulminera i en regelrätt vårdnadstvist. Ett område som är mer konfliktfyllt än vad många tror gäller städning. Vi förklarar snabbt genom att visa skillnaden mellan pappa och mamma och varför just städning kan – på väldigt lång sikt – blomma ut till en vårdnadstvist.

Hos Mamma I mammans hem är det ordning och reda som gäller. Barnen har tydliga ansvarsområden och klara regler om vad som ska städas och av vem. De lär sig att städa innan läggdags, de får lära sig att duka av bordet efter middagen, de får ställa in i diskmaskinen och tömma denna då den är färdig. Dessutom så hjälper de till med tvätten. Mamman sätter ett stort värde i att barnen får lära sig vikten av renlighet, hygien och eget ansvar inom detta. Det är något som kommer att göra barnen gott i framtiden, det är mamman tes.

Hos Pappan Barnen bor hos pappan två helger i månaden och där råder en lite mer liberal syn på städning och allmän skötsel. Faktum är att han överhuvudtaget inte städar själv. Han har hemstädning en gång i veckan. Men, i och med att han inte håller efter under den övriga tiden så förvandlas hans hem snabbt till ett kaos. Kosten är en annan fråga där de forna makarna skiljer sig åt. Hos mamma serveras hemlagad mat som serveras helt enligt tallriksmodellen. Hos pappa får man pizza, thaimat, hamburgare, glass till efterrätt och godis att äta framför tvn - oavsett om det är fredag, lördag eller söndag.

Mamman blir ond - pappan blir hjälten

Vem tror vi barnen gillar att spendera tid hos och vem blir hjälten i dramat? Det är naturligtvis pappan. Men, det betyder inte att han gör rätt. Det är nämligen mamman – boven i dramat, som får ta all skit – som agerar korrekt.

Vårdnadstvist – på grund av något så trivialt som bristfällig städning och dålig kost? Ja, hur skulle du reagera om du varje måndag efter att barnen varit hos sin pappa tvingas börja om?

Barn ser och barn lär. Det innebär, i det här fallet, att de tar med sig pappan dåliga vanor in till mammans hem och att det tar en vecka innan rutinerna återskapats. Då är det, dessvärre, dags att åka till pappa för en helg igen. Ohållbart i det långa loppet och definitivt något som kan komma att leda till en vårdnadstvist.

8 May 2018