Tips för att städa kakelgolv

Att veta hur man ska städa golven är inte alltid helt lätt. Hur denna städning utförs beror främst på vilken typ av golv det är. I den här texten tas golvtyper som består av keramiska plattor upp. Att ha ett golv som består av till exempel kakel eller klinkers är väldigt modernt och dessutom väldigt omtyckt av många.

Särskilt omtyckt är det just kanske i badrumsmiljöer. Inte sällan är den här typen av golv kombinerade med golvvärme. Golvvärme ansågs förut (och gör det fortfarande) som väldigt exklusivt. Dock börjar allt fler och fler kunna unna sig lyxen med att ha golvvärme i badrummet.

Så hur städar man egentligen sitt kakelgolv?

Kakel, klinkers eller andra keramiska plattor

Det finns väldigt många olika typer av keramiska golv, där plattorna kan variera i färg, funktion och hur de är tillverkade. Kakel eller klinkers är en mycket hållbar typ av golv, och kan se ut som nytt i många år framöver. Detta förutsätter dock att de städas och sköts om på rätt sätt. Så hur städar man egentligen ett golv som består av kakel, klinkers eller andra keramiska plattor?

Det du behöver:

 • Kvast
 • Mopp
 • Hink
 • Vatten
 • Rengöringsmedel

Hur det går till:

 1. Börja med att ta en kvast för att avlägsna smuts, damm och andra partiklar. Var noga och se till att inget ligger kvar som sedan kan koma att påverka hur väl du kan moppa golvet.
 2. Använd en mopp och vatten med en liten ”nypa” rengöringsmedel därtill. En viktig sak att ha i åtanke är att byta vattnet så fort det blir grumligt. Har du för mycket medel eller om vattnet blir smutsigt kommer också golven påverkas om du fortsätter använda det för rengöringen. Om golven rengörs med grumligt vatten kommer de inte att bli så skinande vackra som du nog önskar.
 3. Låt sedan torka. Det här kräver ingen större process. Låt antingen golvet lufttorka eller torka med en handduk bara. Obs! Tänk på att ta en ren, gärna nytvättad handduk om du ska torka golven med handduk.

rengöra kakel

Fakta om keramiska golv

 • Skillnaden mellan en klinkerplatta och en kakelplatta utgörs av att klinkerplattan är tätare än den av kakel.
 • Kakel bränns i temperaturer runt 1000 grader under tillverkningsprocessen.
 • Kakel används vanligen på väggar. Dock förekommer det att de även används som golv.
1 Jul 2016