Städa eget hus inte kul?

Tycker inte du heller att det är världens roligaste sak att städa ditt hem? Du är inte ensam om det. Många tycker att det är mycket bökigt att behöva städa. Först måste man leta efter dammsugaren, hinkarna, rengöringssvampar, trasor och rengöringsmedel. Sedan måste man flytta på alla saker som är i vägen innan man kan börja med själva rengöringen av handfat, toaletter, diskbänkar och så vidare. Ibland kan det ligga drösar med skor innanför ytterdörren, så man knappt kan ta sig fram. Andra gånger måste man flytta på penslar och make-up produkter innan man kan stänga badrumsskåpet.

När man väl har städat måste man städa igen

När man sedan ska damma, ligger det en massa saker på ytorna som man ska dammtorka; blommor i krukor, fotografier, pennor, datorer, porslin och dylika ting. När man har rengjort alla ytor i vardagsrummet, köket, badrummet och i sovrummen, är det en enda röra av alla saker som man visserligen har rengjort men som ligger huller om buller i en enda röra på olika bord. Då måste man sedan städa upp, efter att man har städat, vilket gör jobbet dubbelt så omfattande. Kanske dags att skänka eller sälja bort de flesta prylar som man har där hemma?

När man väl har städat och rengjort allt, och städat efter städningen, är man sedan helt slut. Efter det orkar man inte gå på gymmet, leka med barnen, gå ut med hunden, handla mat, laga mat, hjälpa barnen med deras hemläxor, eller vad det nu är man borde få gjort på helgerna. Då kan det vara bättre att anlita en städfirma som kommer och städar hemma hos en. På så sätt har man en chans att få mer gjort.

Villkoren för Rut-avdragen

Så mycket som 75.000 kronor får man dra av på hemstädningen, enligt Rut-avdraget, men inte mer än 30 procent av hela avgiften för hemstädningen under ett år och per person. Det är också ett villkor att den som städar hos dig, har egen F-skattsedel, och att du som betalar och drar av för hemstädningen är över 18 år, och att det är du själv som betalar. Även om de vore snällt av till exempel dina föräldrar att betala för hemstädningen, får du inte dra av på Rut-avdraget. Sedan kan det vara en bar idé att se till att städfirman som du anlitar har kollektivavtal för sina städare. Det innebär bland annat att städarna får sjuklön om de blir sjuka och pension när de blir gamla.

8 Jun 2019