Så undviker du skadedjur hemma

Man läser ju alltfler rapporter om skadedjur som trivs hemma hos oss. Bara i Stockholm, och även i andra storstäder i Sverige, sägs det vara överbefolkat av råttor. I huvudstaden sägs det finnas minst lika många råttor som det finns människor.

Det är lätt hänt att få in silverfiskar, till exempel. De trivs där det är fuktigt och mört, som till exempel i våra badrum och duschar. Då gäller det att se till att det blir torrt och ljust för att skapa en miljö där de inte trivs. I köket är det lätt hänt att man får in kackerlackor, eller myror som dras till platser där de kan hitta socker. Allt fler har också varit med om att de har fått vägglöss i sina sovrum.

Därför har vi fått fler skadedjur i våra hem

När det kommer till skadedjur, förutom råttorna, sägs det att vi tyvärr tar hem dem när vi är ute och reser. Har vi då resväskorna under våra sängar, kan vägglössen hitta till kläderna och sedan kryper ner i resvägskorna. Just kombinationen kläder under sängen, och vägglöss är tydligen en farlig kombination. Det bästa är, just för att undvika att vägglössen hittar till resväskorna på utlandssemestern är att inte packa upp kläderna, utan låta dem ligga kvar i resväskan, och ha resväskan på en stol i rummet.

Kackerlackor sägs också följa med oss från våra utlandssemestrar. Även här gäller det att vara mycket noggrann när vi packar resväskan för hemfärden så att vi inte har råkat få hem dem tillsammans i resväskan.

Så håller vi rent hemma från skadedjur

När det kommer till våra hem, kan vi göra allt för att skadedjuren inte ska trivas hemma hos oss. Särskilt när det kommer till råttor är det mycket viktigt att aldrig ge dem något utrymme så att de får chansen att komma inomhus. Då är det bäst att ha täta golv överallt, liksom täta tak och väggar. Råttor som tar sig in i hus, kan på ett allvarligt sätt skada huset. Att täppa till alla ihåligheter är bland det allra viktigaste, liksom att hålla rent hemma.

Städa huset, som om du skulle göra en flyttstädning, åtminstone 1-2 gånger om året. Säg lagom till jul och midsommar. När du flyttstädar städar du ju igenom precis allt; du rengör ditt hem från golv till tak. Om du håller rent i kök och badrum, då tar du bort allt som kan lukta mat, eller sött i köket. På så sätt skapar du en miljö i ditt hem där skadedjur inte trivs. Allt sådant som vi tycker doftar gott, tycker de illa om; att det luktar rent och av rengöringsmedel. Läs mer om hur man städar när man utför en flyttstädning till exempel i Västerås på: flyttstädning-västerås.se.

21 Sep 2018