Så städar du ditt badrum perfekt

När det kommer till att städa badrum, är det viktigt att du får avkalkat så mycket som möjligt eftersom du ju använder mycket vatten där. Vill du få bort kalk som skapas av vattenanvändning bör du använda ett rengöringsmedel med surt innehåll. Ska du hitta rätt rengöringsmedel, bör du titta på PH-värdet på innehållet. Ju lägre PH-värde, desto surare och tvärtom. Så du bör leta efter något medel som har högt PH-värde för att hitta basiska rengöringsmedel. Du bör du köpa ett rengöringsmedel som har ett PH-värde på mellan 1-4. Det är precis tvärtom i köket, där finns en hel del fett som du vill lösa upp och få bort. Då bör du använda ett basiskt rengöringsmedel, då kan du leta efter rengöringsmedel med så högt PH-värde du kan hitta.

Använd sura rengöringsmedel i badrum

I badrummet är det viktigt att använda en sur produkt för att få bort kalkavlagringar, eller lösa fett som kommer från hår och hud. I badrummet kan du hitta både kalkavlagringar, och hårtestar och sådant rester från dusch, då både schampo och duschtvättar kan vara ganska feta. Så du bör både använda sura rengöringsmedel för kalkavlagringarna OCH basiska rengöringsmedel för att få bort fettrester som kan finna i duscharna. Du kan alltid använda de basiska rengöringsmedlen först och till sist de sura rengöringsmedlen för bästa resultat.

Torka handfat, dusch och badkar

Häll ett rengöringsmedel som är avsett för toastolen. Låt medlet verka i toastolen medan du rengör resten av badrummet. Bäst är om du tar en tom sprutflaska och blandar vatten med ett surt rengöringsmedel. Då kan du spruta först på handfatet, där mycket vatten används och det kan finnas en hel del kalkavlagringar, liksom i duschen, badkaret, och på kakel invid duschen, badkaret och handfatet. Rengör först med en mjuk svamp, både handfat, dusch och badkar. Spruta på samma sätt på blandare och kranar och rengör med svampen. Avsluta med att torka med en fuktad och ren trasa. Ta fönsterputs och spruta på speglar. Ta den mjuka svampen och torka rent på spegeln. Avsluta med fönsterrakan och se till att du inte får några ränder på speglarna. 

rengöra badrum

Torka rent i toastolen

Torka med en annan svamp runt toaringen och på ovansidan av toalettstolen. Ta med en toaborste och rengör inuti toastolen. Avsluta rengöringen med en fuktad trasa och torka torrt. Det är viktigt att hålla isär svampar och trasor som du använder för handfat, och dem du använder för toalettstolen. Du bör inte använda samma, utan behålla det du använder särskilt för handfat och toastol.

Ta golven sist

Till sist dammsuger du badrumsgolvet och moppar. Torka av rör vid handfat och dusch, och sedan är du färdig. Tycker du att det tar mycket tid att göra rent i ditt hem. Det tar tid och sliter på en att ständigt hålla sitt hem rent. Ibland vill man ju göra annat än städa hemma, när man är ledig; gå och träna, göra roliga saker med sina barn, läsa en bra bok eller gå på bio – låter väl mycket roligare än att städa?

14 Mar 2018