Så bör du flyttstäda

Är det så att du ska flytta och oroar dig över själva flyttstädningen? Om det är så att man inte är van vid flyttar eller är van vid flyttstädningar, kan det kännas ovant att städa så grundligt som det krävs vid en flyttstädning. En flyttstädning är ju inte som andra städningar, när man rengör lite på måfå där hemma. En flyttstädning ska ju i princip radera det faktum att du har bott i din bostad ett antal år eller månader. Allt, precis allt i den bostaden som du lämnar, ska rengöras. Därför går vi igenom det som kanske är svårt att tänka på när man ska göra det själv.

I köket

Kök och badrum är viktigast när det kommer till flyttstädning. Det är troligast mest där som man sliter ner rummen och som man hanterar vatten. Även om vattnet är rent, kan de ändå ge spår som man bör få bort vid en flyttstädning. Då gäller det att man rengör till exempel kaklet ovanför diskbänken, och ovanför spis och ugn. Även golvet måste rengöras noggrannt. I vitvarorna såsom kyl och drys, måste de avfrostas och tömmas innan man kan göra något åt dem. Frosta av frysen i god tid så att du hinner torka upp allt vatten som det bildas när frysen avfrostas. Ta sedan ur allt som är uttagbart ur frysen och diska alla delar rent. Gör likadant med kylen. När delarna har torkat är det sedan bara att ställa tillbaka allt och slå på kyl och frys på nytt. På samma sätt gör man med köksskåp och luckor. De ska rengöras både på insidan, utsidan och på ovansidan. Köksfläkten måste tas isär, diskas och torkas innan man sätter ihop dem.

I badrummet

I badrummet är det viktigt att vara noggrann med handfat, toastol, duchskabinen, badkar och golvbrunnen. Rengör alla delar. Var noga med fogarna mellan kakelplattorna och klinkern på golvet. Ta isär golvbrunnen och rengör alla delarna. Glöm inte att tömma badrumsskåpet och rengöra inuti, utanpå och ovan badrumsskåpen. Glöm heller inte att dra fram alla vitvaror som spis, tvättmaskin, torktumlare och diskmaskiner. De ska alla rengöras bakom och under.

I alla rum

Alla fönster måste rengöras, alla fönsterkarmar, fönsterbågar och lister måste rengöras noggrannt. Garderober i alla rum måste rengöras inuti, utanpå och ovanpå. Glöm inte elementen, och att rengöra bakom elementen, på golvet, golvlister, dörrar, dörrhandtag och ovanpå dörrarna. Rengör alla vägguttag och alla strömbrytare. Det är också lätt hänt att man glömmer att rengöra i garage, förråd och på balkonger, eller uteplatser.

Tyckte du att det där var för mycket att komma ihåg och att städa? Anlita en städfirma som kommer och flyttstädar åt dig. Läs mer här.

 

14 Jan 2019