Populära städtips – så bra är de

Det finns så många städtips numera, på populära siter som Youtube. Där finns alla möjliga slags tips på hur man kan städa och göra (någorlunda) rent med udda saker som Coca-Cola, bakpulver, citronsyra och liknande. Tanken är god. Och det har möjligen gjort att ungdomar kanske blivit intresserade av att städa. I alla fall vill de som är nyfikna ta reda på om det stämmer och testa sakerna på egen hand.

Och allt som får ungdomarna att städa är ju bra, eller hur? Men hur bra är det att städa med Coca-Cola? Även om det till synes verkar bli rent och fläckarna försvinner, är det inte helt säkert att det blir rent, för det.

Städa med Coca-Cola

Att Coca-Cola har viss förnåga att lösa upp rostfläckar är ganska välkönt. Blandningen av kolsyra och den syra som tillsätts i drycken kan lösa upp rost på metaller. Och det är inte så liten mängd av kolsyra och den sura ingrediens som finns i Coca-Cola, utan avsevärda mängder. Så det är inte så förvånande att det går att avlägsna fläckar och rost med hjälp av drycken. Men hur rent blir det? På en bil gör det knappast något om det inte blir kliniskt rent, det är ju en bil. Men inomhuis och i synnerhet i badrummet eller i köket är det inte bra att tvätta med Coca-Cola då drycken innehåller en hel del socker, som stannar kvar på alla ytorna där man städar med drycken. Det blir klibbigt av socker, och kan i värsta fall leda till ansamling av bakterier. Så särskilt rent blir det inte med Coca-Cola även om fläckarna försvinner. Då är det bättre med vanlig såpa eller diskmedel.

Städa med bikarbonat och ättiksyra

Det är så populärt numera att städa med bikarbonat och ättiksyra, men det är ingen bra metod att städa med. Men frågar du en rörmokare om du bör hälla i natriumbikarbonat, så kommer hon, eller han att avråda dig från att hälla i bakpulver i avlopp och stammar. Även om det kommer att bubbla och se rent ut invid avloppet, är bakpulver ingenting som en rörmokare vill hitta i rören. Varken invid avloppet, eller nere inuti rören. Tvärtom. Många VVS-montörer ser med förfäran på vilka stolligheter som sprids på internet om natriumbikarbonat som rengöringsmedel.

Använd miljövänliga rengöringsmedel

När det är dags för hemstädning, som bör ske veckovis, storstädning, någon gång i månaden eller för den omfattande flyttstädningen är det bästa som man kan använda är riktiga städredskap, såsom svampar, trasor, moppar, fönsterskrapor, såpa, diskmedel, fönstertvätt och terpentin (till vissa fläckar). Speciellt viktigt är det ju att avlägsna fläckar när man flyttar då det inte får finnas några sådana vid en flyttstädning. Är man det minsta osäker på hur man gör då, är det bäst att anlita en städfirma som tar hand om den. Här kan du läsa mer om flyttstädning som du kan få tag på i Norrköping på: https://www.flyttstädningnorrköping.net.

14 Jan 2020