Många val för dig som ska renovera badrummet

Kakel, klinker eller våtrumsmatta? Dusch eller badkar? Kartongklädd gipsskiva eller våtrumsskiva?

Du som ska renovera ditt badrum där hemma har en hel del val att göra. Och det är inte ovanligt att valen ger huvudvärk och sömnlösa nätter. Det är dyrt att göra fel när man bygger om badrummet. Och fel blir det då och då. I takt med att svenska folket började renovera om sina badrum till hemma-span så blev vattenskadorna i våra hem fler, det har har försäkringsbolagen vittnat om.

Badrum och kök. Inga andra rum ställer så höga krav på kunskap när de ska byggas om. Inte så konstigt med tanke på att det här är utrymmen där både vatten och el ska samsas.

Nytt om branschens egna regler

Du som är på väg att byta väggar, tak och golv i ditt badrum har kanske hört att det kommit nya förhållningsregler senaste året.

Tidigare hade branschorganisationen BKR, Byggkeramikrådet som omfattar både plattsättarentreprenörernas egen riksförening och Kakelföreningen, hårdare regler för våtrum. BKR lägger upp riktlinjer som branschen kan följa för att garantera att byggnationer i till exempel våtrum utförs på ett fackmässigt sätt. Från och med den 1 juli 2015 har BKR ändrat sina krav kring branschreglerna när det gäller gipsskivor klädda med kartong i våtrummens våtzon 1.

Tidigare var det förbjudet enligt branschreglerna att använda just kartongklädda gipsskivor som underlag för tätskikt. Nu har det förbudet tagits bort. Ändringen av reglerna berodde på att den övriga marknaden, bland annat stora byggbolag och försäkringsbolag, inte ställde lika hårda krav som BKR. Fortfarande finns det dock många, inte minst BKR själva, som menar att våtrumsskivor är det bästa alternativet istället för kartongklädda gipsskivor.

Så delas våtzonerna in

Det finns bara två zoner att hålla reda på. Den första, våtzon 1 handlar om väggarna vid dusch och badkar. Men också om väggytorna som ligger intill,  minst en meter utanför. Dessutom tillhör våtrummets hela golvyta våtzon 1. Om du använder skrämväggar vid dusch eller badkar finns särskilda förhållningssätt som du kan hitta på Byggkeramikrådets hemsida www.bkr.se

Våtzon 2 är helt enkelt resten av väggarna i våtutrymmet. Du som är osäker på hur du ska renovera badrummet bör absolut ta hjälp av professionella badrumsrenoverare. En byggfirma kan ge dig råd om så väl material som regler och bestämmelser.  I dag finns en rad byggföretag som erbjuder ett gratis besök hemma hos dig innan ni börjar diskutera om och hur du vill ha det.

26 May 2016