Hemstädning en hjälp du längtat efter

Ooohh, vad en liten gumma kan gno. Känner du igen dig efter timmar av dammande, putsande, plockande, skurande och torkande? Även om sångtexten i Monica Zetterlunds hit från revyn Glaset i Örat är dubbeltydig så är det nog än och annan som känner igen det eviga fixandet som aldrig tar slut.

För tyvärr är det ju så med städning. Den blir aldrig klar. Den kan bli tillräckligt bra för en stund men sen börjar stöket om. Inte konstigt att många städande kvinnor och män känner sig uttröttade på det oändliga städandet. Som förälder kan det kännas helt meningslöst att plocka upp från golvet när barnen en timme senare har återställt röran precis som den nyss var. Men å andra sidan orkar man heller inte leva utan att städa, i ständig röra.

I dag har det blivit lättare att få hjälp med städning i hemmet. Du som vill ha hjälp med hemstädning har möjlighet att få göra avdrag för den städhjälp du anlitar. Är du under 65 år så kan du få göra avdrag för en arbetskostnad som uppgår till 25 000 kronor per person och år. Det går till så att det företag som du anlitar för hemstädning drar av det så kallade RUT-avdraget direkt på den faktura du ska betala. Du kommer inte ens se hela summan.

Den delen som du kan få göra avdrag för skickas till Skatteverket och det är sen staten som genom Skatteverket betalar den delen av städhjälpen som du har rätt att göra avdrag för. Eftersom Skatteverket är den myndighet som håller koll på vilket avdrag du har rätt att göra kommer de också lägga in avdraget i din deklaration.

Om du är förälder kan du räkna på din tid - hur lång tid brukar det ta att göra en veckostädning? Hur mycket brukar du behöva vila dig efteråt? Hur blir tiden med barnen medan ni städar?

Proffsen städar medan du njuter

Genom att anlita en professionell städfirma blir jobbet gjort på betydligt kortare tid. Deras teknik och verktyg gör att arbetet går mycket snabbare än om du skulle göra det själv. Kanske är det värt att köpa sig den tiden med dina barn eller med din partner?

För handen på hjärtat - hur kul är det att umgås med sin partner genom att putsa fönster och städa ett smutsigt badkar? Många säger att “idag måste vi bara städa”. Men fundera på om det är sant? Att det behöver städas är kanske inte så mycket att grunna över men måste ni själva göra det?

3 Jun 2016