Hemstäd skapar inga pigor

Är det någon som minns debatten som föregick införandet av Rut-avdraget? På 90-talet pratade sossarna om att införandet av möjligheten att dra av på inkomstskatten skulle skapa en hel bransch med moderna "pigor" som skulle stå med mössan i handen och niga och tacka för att de får städa rika familjers bostäder. Men så blev det inte. Vissa mönster har i alla fall utkristallierats, så här några år efter införandet av möjlighet till Rut-avdrag av till exempel hemstäd, och andra hushållsnära tjänster. Här berättar vi om vad som har hänt.

Den tydligaste utkristalliseringen har varit att Rut-avdragsgilla tjänster domineras av kvinnor. Det är kvinnor som startar Rut-företag och som utför städtjänster, tvättjänster, trädgårdstjänster och så vidare. Det andra som har varit tydligt är att det är mest kvinnor som anlitar företagen som erbjuder Rut-avdragsgilla tjänster. Det sorgliga är med andra ord att det är de rikare kvinnorna som anlitar de mindre rika kvinnorna att städa hemma hos dem.

Det blev inga pigor men framgångsrika företag

Nu har inkomstklyftorna ökat mest bland alla OECD-länder. OECD betyder Organisation for Economic Cooperation and Development, dit Sverige och 30 andra rika länder är medlemmar. Det är med dessa som man jämför Sveriges tendenser och förändringar med andra liknande länder. Det kommer alltid att finnas rika svenska, så varför inte erbjuda dem det som de efterfrågar? Om de rikare behöver hjälp med sin hemstädning, tvätt, trädgårdsarbete och liknande tjänster, är det ju lika bra att kunna erbjuda detta. Och att de som erbjuder dem, får en chans att tjäna pengar på det som de erbjuder. Det blev inga pigor, men väl en hel städbransch som det har gått bra för. Vi har fått en ny bransch med företagare som betalar skatt och som människor har lättare att anlita med hjälp av möjligheten till Rut-avdraget.

Många städföretag erbjuder mer än hemstäd

Många av städföretagen erbjuder mer än hemstäd. De erbjuder allt från kontorsstäd, flyttstäd, fönstertvätt, storstäd, garagestäd och byggstäd. Detta för att kunna arbeta så brett som möjligt och kunna konkurrera med andra städföretag om jobben. Andra erbjuder ganska breda hushållsnära tjänster, som att hämta barn på dagis eller skola och läsa läxor med barn, ge personlig service till äldre människor eller tvätta åt dem som inte kan tvätta själva. Det finns även de som kan reparera vitvaror, ge service till dem som har svårt att få sitt internet att fungera. På så vis kan man erbjuda väldigt breda tjänster hemma hos folk.

19 Nov 2019