God kontorstädning ger bättre arbetsmiljö

Att man som anställd har rätt att kräva en arbetsmiljö där man inte blir sjuk, där man trivs och där man exempelvis har rätt till raster, till underlättande arbetsredskap och till en god ventilation och en lagom temperatur är något som vi tar för givet – och ska så också göra. Vi spenderar en väsentlig del av våra liv på våra arbetet och därför ska vi också få goda förutsättningar för att kunna prestera så bra som möjligt. En fråga som dock alltid hamnar i kläm i det som rör arbetsmiljö gäller städningen och detta av flera olika anledningar. Vi kan se till en vanlig arbetsplats i Sverige – ett kontor – och där vi försöker förklara vad vi menar med att frågan om kontorsstädning kommer i kläm.

  • Olika inställning till städning. På ett kontor så sitter flertalet människor – i varierande åldrar och från olika typer av hem och miljöer. Det som kan vara rent för den ena är otroligt smutsigt i den andres ögon och de gemensamma utrymmen som finns – toaletter, kök och matsal – kan av den anledningen skapa vissa konflikter.
  • Fel partner. De flesta företag använder sig av en extern partner för sin kontorsstädning och där denna under kvällstid ser till att städa av allt ifrån bänkar till nämnda toaletter, kök och matsal. Det som ofta sker i detta är att företaget väljer en partner efter pris snarare än efter kvalitet och däri ligger också den största anledningen till att kontorsstädning p vissa arbetsplatser förvandlas till en sådan het potatis.

Möte på kontoret

Anpassning och hänsyn är nycklarna

Att vi kommer från olika miljöer och har en olik inställning till städning är en sak som är svår att göra någonting åt. Här gäller det vanliga om att man måste anpassa sig, visa respekt och ta hänsyn till varandra. Menas här: stör sig Lena på att det är fläckar på bordet, att micron inte torkas ur eller att någon på kontoret lämnar sin disk i diskhon – ja, då får de andra till viss del skärpa sig och nämnda Lena får även hon sänka sina krav en smula. Man tar – kort och gott – hänsyn till varandra och försöker på ett mer flexibelt sätt att minska den friktion kring städning som kan uppstå.

Värre är den andra punkten och det är den vi ska titta närmare på här. Kontorsstädning som man anlitar en städfirma för och som inte sköts på ett korrekt sätt är nämligen något som kan påverka ett företag extremt mycket och detta enbart i en negativ riktning. Vi nämnde ovan att många företag väljer med plånboken snarare än att se till kvalitet och här menar vi att man biter sig själv i svansen.

Välj en lite dyrare firma med högre kompetens

Det hela handlar om en slags kontraproduktiv åtgärd där man till en början tror sig tjäna pengar – men som i det långa loppet kommer att visa det exakt motsatta; ett företag som söker sig till en billig städfirma för sin kontorsstädning har väldigt mycket att förlora på detta. Hur? Vi visar detta genom några punkter:

  • Sämre stämning. Nämnda Lena och hennes höga krav på städning kommer numera inte enbart att drabba de anställda i form av små pikar. Det kommer istället att bli högljudda utskällningar, en dålig stämning – anklagande och sur – kommer att märkas.
  • Sämre produktivitet. Hur jobbar du om du inte trivs? Logiskt. Du jobbar sämre och inträffar det hela tiden diskussioner kring kontorsstädning och där du kan se att toaletter är smutsiga, där köket inte städas och där din egen plats är full av fläckar och smuts så kommer du att börja vantrivas och din prestation därigenom försämras betänkligt.
  • Vad händer om det kommer vatten och rengöringsmedel i en dator eller i en kopiator? En städföretag som inte kan hantera teknisk utrustning på ett korrekt sätt kommer att skada dessa – något som leder till kostnader för företaget.

Vi har alltså en sämre stämning, vi har en sämre produktivitet och vi har kostsamma skador på teknisk utrustning. Adderar vi här att bakterier och baciller trivs utmärkt i en smutsig miljö och att sjukdomar ökar i samband med undermålig kontorsstädning så har vi ytterligare en ekonomisk minuspost att ta hänsyn till. Kort och gott: kostnaden för den billiga städfirman blir i slutändan väldigt hög och därför så råder vi således företag över hela Sverige att dels ta frågan på ett större allvar och dels också betala lite mer för en kompetent städfirma som har vana av kontorsstädning. Det är i slutändan värt varenda krona.

20 May 2016