Flyttstäda som proffsen!

Hur ska en flyttstädning gå till? Känns det som en omöjlig uppgift, kan man faktiskt anlita en städfirma som kommer och utför själva flyttstädningen åt en. Man måste inte vara duktig och göra det själv. Med möjlighet till Rut-avdrag kan man faktiskt få ner priset till en rimlig nivå. De flesta städfirmor tar några tusenlappar för en flyttstädning, inberäknat Rut-avdraget. Att till exempel få en flyttstädning i Uppsala med garanti, gör att du kan lita på att flyttstädningen blir godkänd av hyresvärd eller av nästa som ska flytta in i bostaden. Då städar de tills hyresvärden eller den nya bostadsägaren är nöjd.

Så ska en flyttstädning vara

Det de gör när de flyttstädar, är att se till så alla fönster är helt rena, liksom element, alla golvlister och dörrkarmar, fönsterlister och fönsterkarmar är rena. De torkar rent i garderober (förutsatt att de är tomma).

1. I köket ser de till så att alla vitvaror är rena. Här måste man själv tömma frys och kyl. Annars blir de inte rena och städfirman lämnar det åt dig. På samma sätt är det med hela bostaden; den måste vara tömd för att de ska kunna flyttstäda. Särskilt lätt att glömma är det med förråd, garage och garderober. Därför är det ett tips att börja packa de sakerna som finns där. Då vet man att de är helt tomma så att städfirman kan städa eller sopa rent i förråd och garage.

2. I badrummet ska alla handfat, badkar, duschställ och toastol vara rena och utan fläckar. De rengöra kaklet och golvet, och alla rör. Finns det tvättmaskin och torktumlare i badrummet rengörs även de. Sedan rengörs eventuella fönster, fönsterbrädor och karmar, lister och rör som syns i badrummet. Golvbrunnen rengörs, liksom alla kranar och blandare.

3. I alla rum, rengör de alla golvytor, golvlister och dörrkarmar, alla vägguttag och strömbrytare. Har man balkong torkar de rent där, förutsatt att den är helt tömd. Har man en altan sopar de rent på altanen. Det är också en bra idé att tömma hela trädgården från utemöbler och saker, förutsatt att man kommit överens om att inte lämna kvar något i trädgården.

Var noggrann när du väljer städfirma så att du får tag i den bästa tänkbara. De bör ha egen ansvarsförsäkring, städa miljömedvetet och inte använda starka kemikalier, vara noggranna i sin städning. Många städfirmor tar hand om Rut-avdraget och ser till att det är gjort innan de är klara.

9 Sep 2019