Få bort kalk i toaletten

Uppdaterad: 10 september 2020

Kan man få bort kalk i toaletten? Självklart, och det finns dessutom flera olika metoder som kan vara användbara. Vi tänkte lista några av dessa och vi hoppas att du tack vare våra tips kan få en fräsch och ren toalett igen.

Toaletten är förmodligen den yta i huset som behöver allra mest omsorg och som behöver städas mest frekvent. Av naturliga skäl. En ostädad toalett är inte direkt inbjudande, den luktar illa och dessutom så kan den sprida bakterier som leder till att vi blir sjuka. Avföring, smuts och kalkrester är några av de saker som måste städas bort.

Oavsett vilket så är det sällan någon dröm att hugga in på detta nödvändiga projekt och det första tips vi kan ge handlar om att skydda sig. Det vill säga: se alltid till att använda handskar i samband med att du städar toaletten. Gärna så långa och heltäckande som möjligt också.

I övrigt så kan man även säga att en toalettborste är nödvändigt att använda. De flesta av oss använder denna borste dagligen - men hur ofta byter vi den egentligen? Där kan vi definitivt blir bättre. Idag kan man köpa nya borsthuvuden och fortsätta använda samma skaft. Det ger oss mer rymd att återvinna och skapa goda vanor. Tänk även här på att alltid använda handskar i samband med hanteringen.

badrum

Lätt att få bort kalk från toaletten

Nu gällde saken kalk och hur man blir av med det från sin toalett. Det är relativt enkelt och det krävs ingen muskelkraft. Här kommer tre olika tips:

  • Använd WC-Rent. Börja med att spruta ner klosetten med WC-Rent och låt detta dra in i några minuter. Ta därefter toaborsten och gnugga rent; försök att komma så långt ner som möjligt i toastolen. Torka med en tvättsvamp längs med kanterna där en hel del kalk - och annan smuts - brukar sätta sig. Avsluta med att spola och din toalett är ren igen.
  • Köp Coca-Cola. Det här tipset är fantastiskt sett till att A) det är så extremt oväntat att ge och B) det fungerar så himla bra. Coca-Cola är fantastiskt då det kommer till just kalk och avlagringar - men det fungerar även bra i syfte att få bort annan smuts. Så här gör du: ta en flaska Coca-Cola - minst 1.5 liter, gärna två liter - och häll ner i toaletten. Du ska se till att varje liten yta får drycken över sig och häll således med fördel i omgångar. Låt detta dra i några minuter innan du gnuggar rent med toaborsten. Låt dra ytterligare i någon minut innan du spolar. Här får du nog lov att gnugga dig i ögonen (ta av handskarna innan dock) och fundera på vad du egentligen ser: en skinande ren toalett, helt fri från kalk, smuts och andra avlagringar. Att du i samma stund säkerligen börjar fundera på om det verkligen är värt att hälla upp drycken i fråga i ett dricksglas, det är en helt annan fråga.
  • Citronsyra eller ättika. Om du inte vill slösa en massa läsk genom att hälla sådan i toaletten så kan du med fördel använda dig av citronsyra istället. Den är betydligt billigare, men ger lite sämre effekt än de två andra metoder vi gått igenom. Citronsyra är bra för att bli av med kalk, men den är inte lika effektiv mot smuts och avföring. Ett tips är att du fyller citronsyra och vatten i en liten sprayflaska som du har stående vid toaletten och att du gör det till en vana att spraya lite innan du går och lägger dig. Genom detta så slipper du kalkavlagringar och får hela tiden en skinande toalettstol. Detsamma går att göra med Ättika och vatten. Ättika är bra mot alla typer av avlagringar, men i synnerhet så fungerar det mot just kalk. Spraya varje kväll och du kommer att slippa de tuffa avlagringarna av kalk i framtiden. Lycka till!

Så löser man problematik med kalkavlagringar. Det kan emellertid även handla om andra problem vad gäller en toalett. Odör och dålig lukt är ett typiskt exempel på detta. Lyckligtvis så krävs det inga större insatser för att lösa detta. Vill du ha en väldoftande toalett så är vinäger en väldigt bra väg att gå.

Hur ska man då göra? Det första är att skapa en god och sund rutin innebärande att man dagligen häller ner lite vinäger i toaletten innan man går och lägger dig. Detta får sedan dra in över natten - minst en timme är rekommendationen - innan man spolar. Vinäger drar till sig och absorberar bort dålig lukt. Har man riktigt stora problem så kan man lösa detta genom att blanda vinäger med lite bakpulver och därefter hälla detta i cisternen, låta dra i en timme och sedan spola. Det ger effekt direkt.

Bakpulver och vinäger är förövrigt något som du med fördel kan använda även i övrigt. Badrum kan komma att lukta även från andra ställen än toaletten. Det kan lukta illa från handfatet, från avloppet eller från exempelvis tvättkorgen. Att placera ut en liten skål med bakpulver - som man byter någon gång i månaden - gör susen. Detsamma kan sägas om vitvinsvinäger. Doppa en trasa i det och torka sedan av kakel, toalett och handfat. Det drar åt sig all odör och dålig lukt. Man behöver definitivt inte tända en massa doftljus för att få ett väldoftande badrum. Det räcker med vinäger eller bakpulver.

Summa summarum: som med allt så handlar det i grund och botten om att skapa goda vanor och om att vara beredd att ta tjuren vid hornen. Du vet att din toalett kommer att bli smutsig, du vet att kalkavlagringar kommer att synas och du vet att viss odör kommer att kännas. Ändå väntar du till sista minuten med att agera? Genom att förebygga och agera mer preventivt så får man en enklare resa mot en fräschare toalett. Använd våra tips mer regelbundet och du kommer att slippa de stora besvären i framtiden. Vi ska även tillägga att det kan vara en god idé att unna sig hjälpen av en städfirma. Är din toalett extremt hårt smutsad så kan du - med rut-avdraget - anlita en städfirma initialt och därefter ge dig själv en bra grund att jobba vidare från. Lycka till!

2 Sep 2019