Få bort kalk i toaletten

Kan man få bort kalk i toaletten? Självklart, och det finns dessutom flera olika metoder som kan vara användbara. Vi tänkte lista några av dessa och vi hoppas att du tack vare våra tips kan få en fräsch och ren toalett igen.

Toaletten är förmodligen den yta i huset som behöver allra mest omsorg och som behöver städas mest frekvent. Av naturliga skäl. En ostädad toalett är inte direkt inbjudande, den luktar illa och dessutom så kan den sprida bakterier som leder till att vi blir sjuka. Avföring, smuts och kalkrester är några av de saker som måste städas bort.

Oavsett vilket så är det sällan någon dröm att hugga in på detta nödvändiga projekt och det första tips vi kan ge handlar om att skydda sig. Det vill säga: se alltid till att använda handskar i samband med att du städar toaletten. Gärna så långa och heltäckande som möjligt också.

badrum

Lätt att få bort kalk från toaletten

Nu gällde saken kalk och hur man blir av med det från sin toalett. Det är relativt enkelt och det krävs ingen muskelkraft. Här kommer tre olika tips:

  • Använd WC-Rent. Börja med att spruta ner klosetten med WC-Rent och låt detta dra in i några minuter. Ta därefter toaborsten och gnugga rent; försök att komma så långt ner som möjligt i toastolen. Torka med en tvättsvamp längs med kanterna där en hel del kalk - och annan smuts - brukar sätta sig. Avsluta med att spola och din toalett är ren igen.
  • Köp Coca-Cola. Det här tipset är fantastiskt sett till att A) det är så extremt oväntat att ge och B) det fungerar så himla bra. Coca-Cola är fantastiskt då det kommer till just kalk och avlagringar - men det fungerar även bra i syfte att få bort annan smuts. Så här gör du: ta en flaska Coca-Cola - minst 1.5 liter, gärna två liter - och häll ner i toaletten. Du ska se till att varje liten yta får drycken över sig och häll således med fördel i omgångar. Låt detta dra i några minuter innan du gnuggar rent med toaborsten. Låt dra ytterligare i någon minut innan du spolar. Här får du nog lov att gnugga dig i ögonen (ta av handskarna innan dock) och fundera på vad du egentligen ser: en skinande ren toalett, helt fri från kalk, smuts och andra avlagringar. Att du i samma stund säkerligen börjar fundera på om det verkligen är värt att hälla upp drycken i fråga i ett dricksglas, det är en helt annan fråga.
  • Citronsyra eller ättika. Om du inte vill slösa en massa läsk genom att hälla sådan i toaletten så kan du med fördel använda dig av citronsyra istället. Den är betydligt billigare, men ger lite sämre effekt än de två andra metoder vi gått igenom. Citronsyra är bra för att bli av med kalk, men den är inte lika effektiv mot smuts och avföring. Ett tips är att du fyller citronsyra och vatten i en liten sprayflaska som du har stående vid toaletten och att du gör det till en vana att spraya lite innan du går och lägger dig. Genom detta så slipper du kalkavlagringar och får hela tiden en skinande toalettstol. Detsamma går att göra med Ättika och vatten. Ättika är bra mot alla typer av avlagringar, men i synnerhet så fungerar det mot just kalk. Spraya varje kväll och du kommer att slippa de tuffa avlagringarna av kalk i framtiden. Lycka till!

 

2 sep 2019