En badrumsrenovering är vanlig idag

Badrummet har seglat upp som det självklara valet för en renovering under senare år. Tidigare köket – nu badrummet; så skulle man kunna sammanfatta det hela. Gemensamt mellan både köket och badrummet är att främst är våra högrekrav på komfort som ligger bakom.

Kort och gott; gällande köket så nöjde vi oss förr med ett mindre sådant – det var sällan en plats som intresserade hela familjen; mer av ett nödvändigt ont där maten tillagades. Numera dock – köket är helt klart en central plats där vi vill kunna ha utrymme både för att laga mat och för att umgås. Därför har man också kunnat se att väggar rivs, köksöar monterades och det forna, mindre köket ersatts av ett större mer öppet sådant.

Badrummet har inte samma utrymmeskrav – av förklarliga skäl (det är svårt att riva en vägg för ett större badrum; särskilt om man bor i en lite mindre bostad eller bostadsrätt). Däremot finns helt klart samma krav på komfort och bekvämlighet; två ord som gällande ett badrum och en renovering i ett sådant stavas golvvärme, duschväggar, snygga skåp, väggfast toalett och blandare med automatisk temperaturkontroll. Detta har också gjort att en badrumsrenovering idag är dyrare än vad den var förr; vi väljer fler exklusiva lösningar och vi vill ha – och är beredd att betala för! – komfort.

Undvik ett fuskjobb vid din badrumrenovering

Gott så. Men det vi tänkte titta lite närmare på gällande en badrumsrenovering är en annan sida av myntet. En tyvärr mörk sådan och för att illustrera det vi menar så kan vi säga att du äntligen tagit steget mot förändring; drömmen om ett nytt badrum ska besannas och du har kontaktat ett företag enligt totalentreprenad (korrekt; det ska man alltid göra vid en badrumsrenovering).

Det hela flyter på bra, arbetarna jobbar på i snabb takt – ena dagen kommer en snickare, nästa dag kommer en rörmokare, den tredje en elektriker och slutligen så kommer en plattsättare och slutför jobbet med din badrumsrenovering. Du är nöjd och detta både med resultatet och med priset; företaget var billigt och dessutom så hade du ditt rot-avdrag att använda och där du därmed drog av 30% avd en totala arbetskostnaden.

Men – det kommer alltid en men – det som visar sig efter några månader är allt annat än trevligt. Du upptäcker en vattenskada och efter en undersökning så härleds denna till att företaget du anlitat fuskat med flytspacklingen. Det finns knappt något fall och vattnet har inte haft någonstans att ta vägen. Din billiga badrumsrenovering kommer att göras om och det som dessutom visar sig är att företaget du anlitat inte alls är särskilt intresserad av att ersätta dig.

Vi kan alla räkna ut vilken tid det kommer att ta att lösa en sådan konflikt och det är dit vi vill komma. Det finns lite för många oseriösa hantverkare – särskilt efter det att rot-avdraget infördes – och som privatperson så måste man se till att vara på den säkra sidan innan man anlitar ett företag. Detta gäller i stort sett alla typer av renoveringar; men främst så bör man vara vaksam vid renoveringar i våtrum så skadorna där kan bli så extremt kostsamma.

 

15 Jul 2016