Det som inte syns finns inte – eller?

Det är lätt att tänka lite som en struts, eller ett litet barn – när det kommer till miljö och klimatpåverkan. Eller håller du inte med? En struts, sägs gömma huvudet i sanden så snart faran kommer. Senaste forskningsrönen säger oss att det inte är alls rädslan för den egna säkerheten osm gör att strutsen "gömmer" huvudet i sanden, egentligen är det omsorgen och oron över de egna äggen som gör att strutsen lägger huvudet under marken; den vill helt enkelt se till att avkomman är säkrad mot faran.

Att barn gillar tittut-lekar beror på att barnet övas i att någon inte försvinner, bara för att barnet inte ser den som leker med barnet. Är det så vi reagerar på  forskningsvärldens larmrapporter om miljö och människan påverkan på klimatet? Det sägs att forskarna har publicerat samma slags larmrapporter i över 30 år nu. Eftersom vi inte ser konsekvenserna av det som de har larmat om, tror vi inte längre på dem. Reagerar vi som strutsen eller barnet i tittut-leken? Ser vi om vår avkomma som strutsen, eller måste vi öva oss i att det som inte syns, ändå finns där?

Endast tillsammans kan vi påverka industrin och fabrikerna

Här tror vi mer på att ge goda incitament på hur vi alla kan bidra till en bättre värld, klimat och miljö än komma med intetsägande larmrapporter. Därför vill vi påminna om vikten att alltid göra miljösmarta val i vardagen. Vi tror på ordspråket om "många bäckar små" när det kommer till att förändra vårt beteende som konsumenter. Väljer vi konsekvent att köpa miljövänliga produkter, tvingas fabrikstillverkarna att endast förse oss med dessa produkter. De ställer om eftersom de vill överleva på de produkter som de säljer. En enkel logik. Så hur kan vi göra för att konsumera miljömedvetet?

Välj bara miljövänliga rengöringsprodukter

Här anser vi att bland det viktigaste när det kommer till städning, är valet av rengöringsprodukterna. Om vi konsekvent väljer de miljövänliga alternativen och ratar kemikalierna får vi till sist en hel rad med miljövänliga alternativ. Det gäller på samma sätt, som när vi väljer nyttigare mat; läs innehållsförteckningen. Även om man inte känner till alla kemiska namn eller förkortningar och alla E-nummer, kan man koka ner det på ett enkelt sätt; ju längre innehållsförteckning desto sämre är det för miljön. Alltså; en kort innehållsförteckning borgar för ett miljövänlig innehåll.

Vanlig såpa och diskmedel gör mycket rent

Man kommer fantatstikt långt endast med miljövänlig Grumme såpa och miljövänligt diskmedel. Såpan kan du till och tvätta dina kläder med. Det gjorde man förr i världen, och se de överlevde de med. Såpan kan du använda till allt i köket, allt i badrummet och diskmedel tar bort alla fettfläckar, både på tapet, spis och köksskåp. I badrummet behöver du absolut inte köpa starka medel till toastolen, det går lika bra med vanlig såpa. Det viktiga här är att välja rätt städredskap. Microfiberdukar har en yta som lyfter upp smutsen och kräver inte mycket såpa för att torka rent alla ytor. Samma med moppen osm du moppar golvet med. Se till att ha en mopp med en yta som är ojämn och som fångar upp smutsen. Ju fler räfflor på trasan desto bättre.

Välj även städfirma som städar miljövänligt

Här vill vi på samma sätt uppmana alla att om vi väljer städfirman som kommer och gör rent hemma hos oss (inget alls att skämmas för), är det viktigt att tillsammans med offert och referenser, kontrollera att de städar på samma miljövänliga sätt som vi väljer att städa på ett smart och klimatvänligt sätt. Gör vi de förfrågningarna uppfattar företagen det och satsar på de arbetssätten.

15 Jun 2018