Så bör en riktig flyttstädning vara

Skaffa flyttstädning i Södra Dalarna

Är det dags för en flyttstädning? När det är så att det är dags att lyfta upp bopålarna och flytta, kommer den ovälkomna flyttstädningen som ett tråkig efterhängsen svans. Måste man alltid flyttstäda? Det är ju så jobbigt. Tyvärr, måste man alltid göra det. Många hyresvärdar har otroligt höga krav på en fullödig flyttstädning, annars kan de ta dit en städfirma och ha dig som flyttat, att betala hela städningen på flera tusen kronor. I många överlåtelseavtal, om man köper eller säljer en bostad, skriver man in i avtalet att föregående ägare måste flyttstäda ordentligt innan man lämnar över bostaden. Då är man så illa tvungen att flyttstäda, annars blir det samma konsekvenser som med en missnöjd hyresvärd.

Så noggrant bör man städa

Allt mellan golv och tak, bör egentligen rengöras innan man kan godkänna en flyttstädning. Det innebär att alla fönster ska tvättas tills de skiner. Alla fönsterbrädor ska vara rena, liksom alla element ska rengöras innanför, utanpå och ovan. Alla vitvaror ska tömmas (glöm inte frysen) och rengöras inuti, utanpå och bakom dem. Det innebär att man bör dra fram spisen och rengöra bakom den. Där samlas allt det damm, som man inte kommer åt när man annars städar hemma. I köket ska alla kökskåp rengöras, alla köksluckor, diskbänkar, arbetsbänkar, allt kakel och golvet, givetvis bli rent och fint. I badrummen ska duschen, badkar, handfat och inte minst toalettstolen och toalettringen rengöras ordentligt. Inga fläckar får vara kvar. Glöm heller inte förråd, eventuellt garage, balkong eller altan. Nästa som ska bo i lägenheten, villan eller radhuset brukar vilja att allt är tömt och städat när de ska flytta in.

Anlita städfirma för flyttstädningen

Tycker man att det är för jobbigt att flyttstäda, kan man faktiskt anlita en städfirma som kommer och gör hela flyttstädningen åt en. Och när man själv anlitar och betalar städfirman som kommer och gör hela flyttstädningen åt en, då kan man dra av på Rut-advraget. Det kan man inte, om det är någon annan som anlitar, betalar och ser till att flyttstädningen blir gjord. Det är nackdelen med att till exempel en hyresvärd, eller nästa bostadsägare anlitar städfirman, de kan göra avdrag, men inte du, även om det är du som betalar den. Så varför inte vara proaktiv och själv anlita städfirman och göra Rut-avdraget och få ner priset betydligt? Kriterierna för att få göra ett Rut-advrag på flyttstädningen är bland annat att man ska vara över 18 år, betala för flyttstädningen själv och vara den som drar nytta av den.

19 Sep 2019